Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Domowe nalewki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SlubNaCyprze_net
kandydat
kandydat


Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 21

PostWysłany: Czw 14 Mar 2013, 9:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Asia00 napisał:
Ja ostatnio robiłam nalewkę z orzechów laskowych język
Jak będzie smaczna, czyli godna polecenia, to podam przepis uśmiech
Degustacja nastąpi w niedzielę uśmiech


Znajomi robią nalewkę na orzechach włoskich. Jest to tak zwana orzechówka, która bardzo dobrze działa na bolący żołądek. Co ważne, orzechy do tej nalewki powinny być niedojrzałe, najlepiej te z przełomu czerwca i lipca.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Sob 28 Cze 2014, 9:22    Temat postu: nalewka z czarnego bzu Odpowiedz z cytatem

Składniki

50 baldachów kwiatów czarnego bzu
2 (razem 20 dag) cytryny
2-3 limonki (razem 20 dag)
70 dag cukru
1 l spirytusu (96%)
1 łyżeczka korzenia arcydzięgiela (można dostać w aptekach lub sklepach z ziołami)

Sposób przygotowania

Gotujemy syrop z cukru i litra wody. Studzimy. Cytryny szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie, kroimy w plasterki, usuwamy pestki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty, przekładamy je plasterkami cytryn, zalewamy syropem, przykrywamy płótnem i stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni. Co jakiś czas sprawdzamy, czy sok nie fermentuje i mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Sok zlewamy do garnka przez sitko wyłożone gazą, łączymy ze spirytusem, mieszamy i dodajemy sok z limonek. Nalewkę przelewamy do 2 litrowych butelek, dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki korzenia arcydzięgiela, odstawiamy na 4 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsamy butelką. Potem odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała. Kiedy to nastąpi, ostrożnie zlewamy ją znad osadu, a osad przesączamy przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i dodajemy do nalewki. Odstawiamy na miesiąc, aby trunek dojrzał
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Sro 24 Gru 2014, 7:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ARONIA to krzew ogrodowy, przypominający czarną porzeczkę. Owocuje pojawiają się na jesień są to sporej wielkości czarne jagody.

Przygotować kilogram dojrzałych owoców aronii. Usuąć ogonki i szypuki, umyć i wsypać do słoja. Dodać pół kilo cukru, laskę wanilii, mały kawałek suszonego imbiru. Owoce zalać litrem wódki/destylatu o mocy 50%. Trzymać to tak przez dwa tygodnie zamkniętym gąsiorze, w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Potem zlać do butelek, odfiltrować przez bibułę filtracyjną. Butelki szczelnie zamknąć i pozostawić na pół roku w piwniczce uśmiech


SKŁADNIKI:
1 kg dojrzałych owoców aronii
0,5 kg cukru
laska wanilii
suszony korzeń imbiru
1 litr 50% wódki zrobionej ze spirytusu lub destylatu.

DZIAŁANIE Nalewki z Aronii:
Posiada właściwości przeciwkrwotoczne. Pomaga w leczeniu arteriosklerozy, nadciśnienia tętniczego, niedokwaśności żołądka.
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Sro 24 Gru 2014, 8:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nalewka slonecznikowa
Słonecznik zwyczajny to popularna roślina oleista, której nasiona wykorzystuje się na wiele sposobów. Jego kwiaty można także wykorzystać np. jako surowiec na nalewkę.

Przepis na 1 litr nalewki.

Składniki:

70 g świeżych płatków kwiatu słonecznika
0,8l wódki


Przygotowanie:

Kwiaty zalać w słoju alkoholem i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce, następnie przefiltrować i przelać do butelek.
Przechowywać w piwnicy przez co najmniej trzy miesiące.

Nalewka ma właściwości przeciwgorączkowe oraz pobudza trawienie.
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Sro 24 Gru 2014, 8:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grusza, Pyrus – rodzaj niewielkich drzew z rodziny różowatych. W ciągu wielu wieków wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian uprawnych. Owoce gruszy pod swoją grubą i ziarnistą skórką zawierają spore ilości takich pierwiastków jak bor i jod, witaminy C i B, oraz dużo błonnika i prostych węglowodanów: fruktozy, glukozy i sacharozy


Składniki:

2 kg dojrzałych gruszek
1 l spirytusu
250 g cukru

Przygotowanie:

Umyte gruszki pokroić w kostkę i wraz z gniazdami nasiennymi włożyć do słoika, zalać spirytusem i odstawić w ciepłe i nasłonecznione miejsce na trzy tygodnie, następnie słoik przestawić do piwnicy na 6 miesięcy. Zawartość słoika przefiltrować, a owoce zasypać cukrem i odstawić, aby całkowicie rozpuścić cukier należy co jakiś czas poruszać słoikiem. Owoce w cukrze ponownie przefiltrować, połączyć obydwa nalewy, przelać do butelek i odstawić na 3 miesiące do piwnicy.
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Sro 24 Gru 2014, 8:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pokrzywa zwyczajna to pospolita roślina rosnąca prawie wszędzie w niezagospodarowanych miejscach, często traktowana jako chwast i dlatego tępiona z uporem. W rzeczywistości jest bogatą w witaminy i związki mineralne bombą zdrowia. Zawiera wiele witamin m. in. K, C i A, chlorofil, flawonoidy, potas, żelazo oraz wapń, ale także garbniki, białko oraz węglowodany. Ma właściwości moczopędne, krwiotwórcze, pobudzające przemianę materii. Polecana przy problemach z włosami, skórą, niedokrwistością oraz anemią. Warto pić świeży sok z liści pokrzywy lub dodawać ją do sałatek. Z suszonych liści można robić herbatki.


Składniki:

0,5L wódki
kilka korzeni pokrzywy

Przygotowanie:

Wiosną lub jesienią należy wykopać kilka korzeni pokrzywy. Korzenie należy dokładnie umyć i wysuszyć a następnie pokroić i napełnić nimi litrową butelkę. Całość zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce, następnie przefiltrować i przelać do mniejszych butelek. Przechowywać w piwnicy przez co najmniej trzy miesiące.
znam osobe rowniez ktora robi to na herbatce z pokrzywy i uzywa http://www.bdsklep.pl/vitax-20x1-5g-ziola-pokrzywa-herbata-ziolowa,id-857


Nalewkę można spożywać w niewielkich ilościach ale także można nacierać nią regularnie miejsca zaatakowane przez reumatyzm.
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Sro 24 Gru 2014, 8:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżyna - rodzaj rośliny z rodziny różowatych, których dojrzałe czarne owoce zawierają sporą ilość cukru, kwasów organicznych, ale również prowitaminę A, witaminę C, oraz witaminy z grupy B, ponadto związki mineralne potasu, wapnia i magnezu. Spożywanie jeżyn pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, jak również działa uspokajająco.


Składniki:

1 kg jeżyn
500 ml wódki
500 ml spirytusu
250 g cukru
250 ml wody

Przygotowanie:

Owoce włożyć do słoika i zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na dwa tygodnie, co jakiś czas poruszając słoikiem. Po dwóch tygodniach dodać syrop i odstawić na tydzień, po tym czasie przefiltrować, rozlać do butelek i przechowywać w piwnicy przez co najmniej trzy miesiące.
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
morelowy
początkujący
początkujący


Dołączył: 20 Sty 2015
Posty: 3

PostWysłany: Wto 20 Sty 2015, 11:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma ktoś może przepis na dobrą nalewkę gruszkową? Ostatnio byłem u znajomego i strasznie mi zasmakowała
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.



Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group